НасловнаЗашто је џудо спорт за ваше дете?
Датум објаве: 29.08.2023.

Зашто је џудо спорт за ваше дете?

Одлучили сте да дете упишете у ваннаставну активност како би стекло нова знања и вештине, а такође је важно да је оно физички активно. У мору разних активности ни сами нисте сигурни шта је најбоље за ваше дете и шта би му највише одговарало.

Спорт је увек добра идеја: деца су физички активна, што је важно за њихов раст и развој, уче нове вештине и, што је најважније, друже се са својим вршњацима.

Међутим, који спорт одабрати да удовољи свим потребама вашег детета? Појединачни или екипни, спорт за „девојчице“ или за „дечаке“? Понуда је велика и даћу вам неколико разлога зашто је џудо спорт за ваше дете.

Шта је џудо?

Џудо је јапанска борилачка вештина и олимпијски спорт којим се бави преко 100 милиона људи широм света. Овај спорт нуди сигурно и изазовно окружење у којем ће учесници постићи физички и ментални напредак који ће се манифестовати у сегментима живота ван џудоа.

У преводу са јапанског јудо значи нежан или нежни начин. Жеља оснивача џудоа, Јигора Каноа, била је да створи процес учења и усавршавања који би био од користи ученицима свих старосних група и нивоа знања.

Иако је џудо спорт, он је такође борилачка вештина која често прераста у начин живота. Његова популарност и ширење могу се приписати њеним културним и филозофским коренима, као и образовној бази која је основа спорта, али која је широко применљива у многим животним ситуацијама.

Бројни су разлози зашто многи бирају борилачке вештине за своју децу:

- физички, ментални и социјални развој
- развој моторичких способности
- побољшање концентрације
- развој самопоштовања и поштовања
- развој дисциплине
- подстицање физичке вежбе
- развијање осећаја постигнућа
- приврженост
- самоодбрана

За џудо се може рећи да је сложена борилачка вештина јер садржи велики број техничких елемената који се могу поделити на падове, бацања и захвате у партеру. Поред елемената џудоа, током тренинга велики акценат се ставља и на учење гимнастичких елемената који су саставни део џудоа, посебно у детињству.

Такође, на тренинзима се спроводе разне специфичне игре које помажу деци да превазиђу одређене страхове и да лакше стекну нова знања, све кроз забаву и активност.

Прво што деца науче на тренингу су џудо падови који су основа било ког џудо тренинга и осигуравају да дете не буде повређено у даљем тренингу јер су бацања саставни део џудоа. Дакле, сигурност је увек на првом месту.

Благодати вежбања џудоа

Физичка активност је сама по себи неопходност сваког детета. Бављење спортом омогућава деци да правилно расту и развијају своје тело, пружа им додатни степен социјализације и учи их стварима које ће их дефинисати као будуће младе одрасле особе.

Џудо побољшава физичко здравље, али такође развија концентрацију, позитиван став према спорту и физичкој активности, побољшава самопоуздање, самодисциплину и самопоштовање, као и поштовање других, од осталих ученика до противника на такмичењу.

Џудо је одлична физичка активност за децу јер развија и јача мишиће и држање, смањује ризик од развоја болести и поставља темеље правилног физичког развоја.

У обуци деце велики акценат се ставља на развој координације, која је једна од основних моторичких вештина у дечијем развоју. Учење нових техничких елемената, савладавање мање или више сложених задатака позитивно утиче на развој координације.

Будући да се ради о бацачкој врсти борилачке вештине, деца од самог почетка тренинга јачају мишиће и развијају снагу током специфичних игара и бацања, највеће групе техничких елемената у џудоу.

Дечје ментално здравље је једна од најважнијих ствари у развоју деце. Интерес је сваког родитеља да његово дете буде успешно у школи и активностима којима се бави, јер је у том смислу испуњено и развија се у свим погледима у правом смеру.

Током тренинга деца развијају концентрацију учећи да следе детаљна упутства тренера у учењу нових елемената у комбинацији са практичном применом свега што је тренер објаснио. Овде постоји позитиван пренос јер су деца због тога често способнија и лакша за праћење наставе у школи.

Деца која имају потешкоћа са концентрацијом или су хиперактивна имаће користи од тренинга џудоа јер ће им помоћи да своју пажњу усредсреде на одређени сегмент тренинга који ће имати користи на целокупно ментално здравље.

С обзиром на своје порекло, висок ниво филозофије уткан је у џудо који се врло лако примењује ван тренинга. Ово се пре свега односи на морални кодекс џудоа који тренер од самог почетка учи децу, скуп је принципа који се свакодневно примењују на тренингу, а односи се и на ситуације у којима се деца свакодневно налазе:

- учтивост
- храброст
- поштење
- част
- скромност
- поштовање
- самоконтрола
- пријатељство

Поред кодекса, деца се одмах упознају са правилима понашања у теретани која су од суштинског значаја за стварање угодног и опуштеног радног окружења неопходног за успешан и квалитетан тренинг, што позитивно утиче на развој дисциплине код деце.

Поштовање и самопоштовање је врлина која је један од темеља филозофије џудоа. Деца уче да је показивање поштовања према свим учесницима у џудоу, од тренера и друге деце на тренингу, до противника на такмичењу, саставни део џудоа. Најједноставнији пример је лук: сваки тренинг и борба на такмичењу започињу и завршавају се луком, показујући поштовање према другима који су укључени у тренинг.

Поверење и самопоуздање су нешто што деца стичу савладавањем нових вештина што им даје подстицај за наставак учења и савладавање нових знања како на татамију тако и ван њега.

С обзиром да је то ипак контакт борилачка вештина, неки би се могли запитати да ли је џудо добар избор за њихово мало живахније и разиграније дете. Шта ако користи вештине које научи у џудоу на школском игралишту и случајно некога повреди?

Као и већина борилачких вештина, џудо не подстиче развој агресије код деце, већ их својим учењима усмерава на самоконтролу и дисциплину. Тренери џудоа од почетка уче децу да се џудо користи само на тренингу, под наџором тренера и да насиље на тренингу и ван њега није дозвољено.

Како џудо учи поштовању других, деца постају свесна да насилно понашање није начин да се покаже поштовање према другима.

Карактеристике џудоа

Као и већина борилачких вештина, и џудо има развијен систем напредовања. Полагање испита за ново звање, названо кју (ученичка звања) или дан (мастер звања), ствара осећај постигнућа и успеха код деце јер како напредују, добијају потврду да су савладали одређени ниво знања и вештина. Ово подстиче жељу за стицањем нових знања која воде ка стварању позитивне радне навике. Осјећај постигнућа за ђецу изузетно је важан током адолесценције јер им показује да својим радом и залагањем постижу успех у активностима којима се баве.

Иако сви заједно тренирају, у тимским спортовима само одређени број играча учествује у игри од почетка, док један део можда уопште неће добити прилику да покаже своје знање. У џудоу, као и у другим борилачким вештинама, појединац на такмичењу зависи од себе самог. Заслужан је за успехе и неуспехе на такмичењу и не може да се извуче рекавши да је екипа данас играла лоше, па зато нису победили. Ово додатно додаје осећај постигнућа у случају победе, а у случају пораза указује да су потребни само додатни рад и залагање и успех ће сигурно доћи.

Сматра се да се помињањем борилачких вештина увек првенствено баве искључиво дечаци, међутим то није правило, барем не би требало. Борилачке вештине су место где девојке и дечаци заједно тренирају, напредују и такмиче се.

У многим аспектима џудо је облик припреме за бројне животне препреке. Као и у животу, увек се има шта научити из победа и пораза. Вежбајући џудо, студенти уче како се такмичити у складу са правилима, развијају одлучност и истрајност. Џудо утиче на многе сегменте у животу деце и многе ствари које науче на тренингу могу се касније применити у свакодневном животу.

Тренери џудоа воле да користе изреку: „Није важно колико пута паднете, важно је да сваки пут устанете“. да уче своје ученике да падови нису само саставни део џудоа, већ и живота, већ да је неопходно да сваки пут устанемо и кренемо даље.

Последње вести